Propylenglykol
Propylenglykol är ett ämne som på grund av den låga risken för allergi och andra biverkningar, har använts i många år i en rad olika hudprodukter. Exempel är krämer, lösningar, schampo och tvål. Det används till och med som tillsats i olika sorters drycker. Propylenglykol används därför att det ökar lösligheten av andra ämnen, både fett- och vattenlösliga, som finns i till exempel en hudlotion. Ökar man koncentrationen av propylenglykol till 20% i en hudlotion, får man en mjukgörande produkt med mycket bra kosmetiska egenskaper.
Propyless är en hudlotion som innehåller 20% propylenglykol. Den är lätt att smörja in och gör huden mjuk och smidig. Finns att köpa på apoteket med eller utan recept i förpackningar om 100, 300 och 480 gram.
Propylenglykol ökar inte bara lösligheten för andra ämnen utan har också mycket bra mjukgörande egenskaper. Huden blir mjukare och smidigare därför att vattenhalten i hornlagret ökar.
Propylenglykolens mjukgörande egenskaper
Propylenglykol ökar mängden vatten i hornlagret på två sätt. Dels bildas fuktighetsbindande film på hudytan som minskar avdunstningen. Dels sker en tillströmning av vatten från underliggande hudlager till hornlagret, vilket också ökar vattenhalten.
Propylenglykol har också avfjällande egenskaper. Med en koncentration av 20% propylenglykol i en mjukgörande hudlotion får man en avfjällande effekt som gör att de översta cellerna i hornlagret fjällas av. Samtidigt gör den vattenbindande effekten huden mjukare och smidigare. Propylenglykol har redan i låga koncentrationer en avdödande effekt på olika bakterier och svampar som finns på huden. Detta är ytterligare en positiv effekt då sådana mikroorganismer ofta kan försämra till exempel ett eksem. Propylenglykol ger sällan upphov till sveda eller andra irritationer, jämfört med andra ämnen som ofta ingår i mjukgörande krämer eller lotioner.
Utdrag ur broschyren "Propylenglykol i mjukgörande hudprodukter" av docent Jan Faergemann.


